Nagelvårdsguide

Jag brukade vicka på mina naglar. Jag väntade på att de blev tillräckligt långa, sen tryckte jag ner dem mot fingertoppen. De var så mjuka att det gick. De fick en skarv, en skada, som gick att vicka på. Fram och tillbaka. Nu går det inte att böja mina naglar längre. De är alldeles för starka.

Nej, ingen behöver ta hand om sina naglar. Ingen behöver dussintals produkter till sina naglar. Ingen behöver lägga tid på dem varje dag.

Men det kan vara skönt att ha naglar som inte går av, som inte flikar sig, som inte fastnar i tyg. Som går att lacka utan att lacket lossnar direkt. Det kan vara skönt att inte ha nagelband som är så torra att de svider. För min egen del gäller dessutom att naglarna ska tåla att bli omlackade flera gånger i veckan.

Jag får frågan ibland: hur ska jag ta hand om mina naglar? Nå, det beror ju på vad ditt problem är. Dessutom kan jag alldeles för lite om olika nageltyper för att kunna svara ordentligt. Men här har jag sammanställt vad jag vet, vad jag kan och vad jag har upptäckt fungerar för mig.

Tre grundtips

1. Olja in

Mandelolja från apoteket till vänster och en flaska Scratch nails Nail food (dock fylld med mandelolja) till höger.

Inoljade naglar är starkare. De blir mjukare, som i flexiblare. Då går de inte av om du stöter emot dem, då skivar de sig inte om du belastar dem.

Jag rekommenderar Scratch nails Nail food, då den utöver mjukgörande olja innehåller en del andra trevligheter. Annars fungerar mandelolja som finns billigt bakom disken på apotek. Gnugga in en droppe på varje nagel, två gånger om dagen, även om du har lack. Självklart kommer inte all olja att slurpas upp, utan lite kommer att hamna på skosnörena eller kudden.

Själv slarvar jag med detta, förutom när jag står på sommarjobbsfabriken, där det är oerhört tydligt vilken stor skada några dagars slarv gör. Men till den stillasittande studievardagen kommer jag undan med att slarva.

2. Fila

Glasfil från Depend, kristallfil och poleringsfil från Scratch nails.

Klipp inte naglarna. Det är ett sånt där klassiskt råd. När du klipper luckrar du bara upp nagelns olika lager och får en vass kant. Fila dem istället med en glasfil eller kristallfil (inte pappersfil!) och avsluta med att använda en poleringsfil längs ytan. En poleringsfil är en sån där i tre steg som gör att ojämnheter poleras bort och du får en slät yta. Om du tänker lacka naglarna är det extra viktigt att nageln inte har småskador som kan flikas upp, eftersom lackningen då förstörs.

Tre poleringsfilar i olika storlekar och former.

Poleringsfilen kan du använda över hela nagelytan för att arbeta upp en glansig yta. Däremot bör den grövsta delen inte användas mer än några gånger per år, eftersom den sliter ner nageln. Om du redan har sköra naglar bör du alltså låta bli helt.

Nageln på tummen har flikat sig lite i kanten. Typisk småskada att polera bort innan lackning.

Det kan vara värt att testa att fila naglarna i en ny form. För mig håller naglarna bättre om jag filar dem ganska kantigt, med fyrkantig tipp. Jag filar helt enkelt inte ner nageln till där den möter nagelbandet på kanten, utan låter toppen ”sväva” på kanten. De flesta nagelbloggare verkar ha fyrkantiga (och långa!) naglar, så något ligger det nog i det. Jag antar att det är för att nageln då får mer stöd från alla håll. Andra upplever å andra sidan att kanterna istället tar mycket stryk och går av, och föredrar en mer mandelformad form.

3. Använd inte som verktyg

Använd inte naglarna för att pilla upp burkar, gnugga bort fläckar, pilla i springor. Naglarna ska skydda fingrarna från omvärlden, ja, men det betyder inte att du behöver gå in för att utsätta dem för elände.

Lack

Jag tycker att det är en god idé att lacka naglarna. Dels blir lacket ett lager skyddsbarriär och stärker således dina naglar: lacket tar skadan istället för naglarna. Och dels ser det så trevligt ut med färg.

Alla märken är ganska lika

Jag upplever att det är större skillnad på olika sorters färger och finishar än på märken. De flesta nagellacksmärken är bra. Om du dessutom vårdar dina naglar och stärker lacket med underlack och överlack spelar märket på det färgade lacket ännu mindre roll. Känner du dig otrygg ändå så köper du helt enkelt ett märke du känner till. Fast helst ska du gå på färg och ta den som är finast.

Ljusa pastellfärger är svåra

Ett, två, tre och fyra lager Opi Bubble bath.

Ljusa, skira rosa färger kan vara svåra eftersom de kräver många lager. Köp en klassiker, som Essie Ballet slippers eller Opi Bubble bath. Ljusa pasteller är överlag knepiga. Gult till exempel är alltid svårt. Men klassiska färger, rött allra helst, brukar inte ställa till med större problem rent täcknings- och konstistensmässigt.

Skimmerlack är mer förlåtande än krämlack

Lack som är enfärgade och platta kallas krämlack (eller cremelack och andra varianter på temat). Ofta är ett lack med skimmer enklare att måla med, helt enkelt eftersom eventuella ojämnheter döljs av de ljusreflekterande partiklarna. Krämlack är å andra sidan enklare att ta bort, eftersom skimret i skimmerlacken inte smälter utan snarare måste gnuggas bort.

Köp lack på nätet

Lack är ett billigt nöje, men flaskorna är ändock inte gratis. Tack och lov är de billigare utomlands. Stora märken som Essie, Opi och China glaze får du hem för 50-80 kronor via Ebay, istället för att betala 100-150 kronor i svensk handel. Spana också in sidor som Nailsupplies, där lacken är billiga om du väljer rätt frakt. Dessutom hittar du fler märken och lack från tidigare kollektioner som inte längre finns i butik online. Däremot är lyxmärken som Chanel ungefär lika dyra på nätet.

Lackning

Jag vet ärligt talat inte om underlack och överlack behövs och hur mycket de ökar hållbarheten. Självklart är det ingen naturlag, självklart går det utan. Men det är enklare med.

Underlacket Essie Nourish me till vänster och överlacket Essie Good to go till höger.

Vårdande underlack

Underlacket jämnar ut nagelytan. Dessutom finns det mängder med underlack med olika vårdande egenskaper, så köp första bästa från något nagelmärke som ska hjälpa mot det du behöver. Självklart kan du använda ett stärkande underlack även om du inte vill måla naglarna i färg. Det finns vårdande underlack som har en matt yta, så att det inte syns att de är lackade. Jag använder sen en tid tillbaka Essie Nourish me, och det känns som om det fungerar bra för mig. Har du fårade naglar lär Scratch nails Ridgefiller vara jättebra.

Snabbtorkande överlack

Jag skulle aldrig stå ut med att lacka naglarna överhuvudtaget om jag inte använde snabbtorkade överlack. Utan snabbtorkande överlack tar det ju timmar för lacket att torka helt, och jag vet inte hur många gånger jag vaknat upp med lakansmönster i gårkvällens lackning. Snabbtorkande överlack alltså. Många gillar Seche vite (inte jag dock), Poshe eller Essie Good to go (min favorit). Lacket torkar helt på tjugo-trettio minuter. Många snabbtorkande överlack är något tjockare i konsistensen.

Opi nagellacksförtunnare.

Efter ett tag segar de tills sig och blir svåranvända, men då hjälper en nagellacksförtunnare, thinner. Lack torkar nämligen, då en del av innehållet dunstar varje gång du öppnar flaskan. Det är det som har försvunnit du fyller på med när du häller i förtunningsmedel.

Penslar är olika

Olika märken har olika form på penseln, vilket gör att lackningen ser lite olika ut beroende på lacket. Vissa märken har smala runda penslar, andra har kantiga breda platta, och ytterligare några har platta med rundad topp. Du kommer alltid behöva torka av penseln mot insidan av flaskhalsen innan du målar. Titta också på penseln: hur stor är färgdroppen? Och kanske viktigast av allt: ha en gammal tidning eller liknande under.

Måla färglacket i tre drag

Oavsett hur penseln ser ut så är grunden ändock densamma: tre drag. Ett drag i mitten, och två upp mot sidorna.

Börja i mitten på nedre halvan av nageln och tryck penseln nedåt i riktning mot nagelbandskanten. Dra sedan upp till nageltippen. Du kommer att ha en nästintill pöl vid nederdelen av nageln. Använd den och dra lacket uppåt ena sidan, längs med nagelns rundning. Gör sedan likadant längs den andra sidan.

Måla inte ända ut på nagelbanden, utan lämna någon millimeter på alla sidor. På så vis får du snyggare form på lacket och slipper torra nagelband. Dessutom kommer lacket att hålla bättre, eftersom det bara ligger på en yta och inte upp över fingret när det kommer slitas. På bilden är det China glaze Call of the wild.

Två lager är standard

Räkna med att ett lack kräver två lager. Vissa behöver bara ett och somliga behöver fler, uppemot fyra eller fem. Ju vanare du blir desto färre lager kommer du antagligen behöva eftersom du målar jämnare lager och därför slipper fylla i dem med fler. Om du använder ett snabbtorkande överlack kan du måla nästa färglager direkt när det första har yttorkat, alltså när det inte längre ser blött ut. Om du inte använder snabbtorkande överlack skulle jag vänta tills färglagret är helt torrt innan jag målar på nästa lager, eftersom jag tycker att det känns som om ett tunt lager torkar fortare än två halvblöta.

Fyra lager Opi Bubble bath. VNL.

När jag säger att två lager krävs innebär det att efter två lager lyser inte längre den vita nagelkanten igenom lacket. På nagelbloggar verkar det ibland som om synlig nagellinje, VNL, är det värsta som kan hända. Vissa lack är dock så skira, eller i jellyfinish, att nagelkanten alltid syns. Så det är inte en universell regel att nagelkanten aldrig får synas.

Nagellacksborttagning

Borttagningsmedel. Till vänster en med aceton och ”conditioner” och till höger en utan.

Lacket ska ju onekligen bort. Och för allt i världen: undvik aceton. Med aceton riktigt känner jag hur nagelytan torkar ihop och blir ojämn. Undvik aceton även när det står att flaskan innehåller mjukgörande ingredienser och oljor. Det oljan gör där är snarare att kapsla fast acetonet på nageln. Scratch nails och Mavala, och antagligen många fler, har borttagning utan aceton och olja. Oljar in naglarna gör du efteråt.

Peela nagelbanden

Opi nagelbandspeeling.

Torra nagelband består ju av gammal nagelbandshud som torkat och inte lossnat. Så peela bort den då! Använd en kemisk peeling (i motsats till en mekanisk med skrubbkorn). Jag använder Opi Avoplex Exfoliating cuticle treatment.

Så, frågor på det?

17 svar på “Nagelvårdsguide”

 1. Innan jag lärde känna dig så hade jag typ världens kortaste och trasigaste naglar. Att fila dem och olja dem har verkligen hjälpt :)

 2. Jag måste verkligen skärpa mig, mina naglar skivar ihjäl sig och det beror troligen på att jag är för lat för att olja dem. Har testat typ varenda nagelstärkare som finns och även piller som ska hjälpa. Men nope…

  1. Rena nagelstärkare har jag knappt testat. Dessutom innehåller de väl formaldehyd som är giftigt på något sätt. Jag tror på ordentligt med olja. Annars vet jag inte vad som kan hjälpa. Skyddande förstärkning på salong, kanske?

 3. Jätte bra guide! Även om vi alla är olika så är det nog en del knep som ändå funkar för oss alla. Som det här med att ge naglarna olja och hålla dem smidiga. Jag tänker att jag ska bli bättre på det men ändå slarvar jag… tyvärr! Det blir extra påtagligt såhär när det är kallt ute.
  Jag använder underlack främst för att slippa få naglarna så missfärgade. Jag vet inte om det egentligen får lacket att hålla bättre. En ridgefiler är ju också trevligt för en slätare yta. Nuförtiden kör jag också med lite mer kantiga naglar och jag tycker nog de håller bättre och de får inte heller vara för långa. Lagom är bäst! Ibland går mina hörn av tyvärr men det är nog för att de är just torra och lite extra sköra. Mina är ganska starka (går ej att vika ner) men de skivar sig ändå på tippen och blir i perioder lite tunnare men jag använder alltid lack och det stärker dem ju och skyddar en del.

  1. Tack så mycket!

   Som sagt, jag slarvar också med oljan. Hehe. Ja, just lack i sig som en skyddsbarriär är rätt värdefullt tycker jag. Då tar ju lacket all stryk och allt slit istället, och lacket är ju enklare att byta ut än nageln :)

   Mina naglar är ganska missfärgade. Inte gräsligt gräsligt, men lite. Å andra sidan gör det inget eftersom de aldrig är nakna.

 4. Hurra vilken bra nagelguide! Mina naglar är så torra att jag gråter när jag ser dem. Jag har ignorerat faktumet ganska länge men nu syns det torra nagelfraset igenom underlack, tre lager färglack och ett lager Seche vite. Nu är det jag som springer till apoteket och köper mandelolja. God helg! :)

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.