Jaja hen ska in i SAOL men det är ju inte en lista på rekommenderade ord men det är det på sätt och vis ändå

Några gånger om året känner jag mig som språkvårdare och språkvetare missförstådd. Tack och lov är jag inte lärare eller vårdpersonal, vars yrkesgrupper ständigt attackeras av människor som tror sig veta allt men inget förstår.

Idag diskuterades hen – sådär som det tycks göras nån dag då och då – då det rapporterades att det kommer finnas med som pronomen i nästa upplaga av SAOL. Eller, som många skriver: ”det införs i SAOL.” INFÖRS??? Nävetnivad *skakar trött på huvudet*.

Materialurval och presentationsteknik

Jag diskuterar här sånt som synts främst på Twitter av personer som gillar hen, motståndarna (suck) tänker jag inte bemöta, det har gjorts bra förr. Jag citerar dock inte folks tweetar, då det känns elakt.

Språkvård och makt

Jag vill kommentera synen på språkvård, dit jag räknar SAOL, något. Det var relationen mellan språkvård och makt jag fördjupade mig i i mitt uppsatsarbete (Legitima språkråd) i våras, så det ligger mig varmt om hjärtat. Många uttrycker att hen nu blivit godkänt av en högre instans, och visar både glädje och ilska över det. Det är dock inte de aderton vita gubbarna (nåja) som sysslar med SAOL, det är några andra (vita gubbar) i Göteborg.

Språkvården är väldigt bra på att säga ”vi är deskriptiva, vi bestämmer inte”, men själva faktumet att vara en språkvårdande instans skapar makt, som sedan också konstrueras när folk tilldelar dom makt och legitimitet. Nu är inte Svenska akademien (dom skriver förstås med stort S och stort A men jag tycker sånt är töntigt om jag inte får betalt av organisationen ifråga) en myndighet likt Språkrådet i min uppsats, men har av hävd en stark och tämligen ohotad roll när det gäller att normera stavning och böjning.

Det visar sig alltsomoftast också att SAOL tolkas som en lista på godkända eller rekommenderade ord. Detta kan ses i de anklagelser om att diverse pk-förespråkare skulle ha lobbyat in ordet i SAOL, men då undrar jag stilla varför abortmotståndare är kvar om det nu är en pk-lista (för att inte tala om betydligt värre ord som finns med). Det blir tydligt att SAOL har någon form av makt, utöver den deskriptiva och den som gäller böjning och stavning.

Jag kan önska att människor slutade tilldela SAOL makten att vara en lista över  ”godkända ord”, vilket görs nu. Det görs genom hurrarop över att det nu inträtt någon högre nivå av godkännande, det görs genom klagan över pk-etablissemanget.

Efter ett par års debatt om ordet står det nu klart att Svenska Akademien har godkänt ”hen” som nu får plats i SAOL i april nästa år. (Expressen)

Svenska akademien godkänner inte ord, utan listar vanliga ord.

Könstillhörighet

– Det kommer dels att stå den betydelse där man lämnar oklart vilket kön det är, men även betydelsen där det är något slags tredje kön. Det finns de som varken ser sig som män eller kvinnor och där kan det vara ett bra ord. (Expressen)

Det här är ett vanligt sätt som språkvårdare beskriver ordet, dels som istället för omständliga formuleringar av typen ”han/hon”, och dels som ett personligt pronomen. Men när de (vi) beskriver det som ett personligt pronomen är det alltid beskrivet som om människor ”inte identifierar sig som man eller kvinna”, ”inte vill vara man eller kvinna”, eller som här ”inte ser sig som”. Ett mycket bättre sätt är att använda det fina ordet ”är”, då alla könstillhörigheter ska ges samma legitimitet. (I min uppsats står det om hur Språkrådet ställer sig till hen, och vilka antaganden om kön deras formuleringar bygger på, del 6.1.4 på sidan 19.)

Det är inte heller klokt att de som inte använder det som personligt pronomen ska försöka formulera vilka kön det rör. RFSL Ungdom (alla vet att ungdomsförbund är bäst) skriver såhär enkelt: ”Hen är ett könsneutralt pronomen som används istället för ‘hon’ eller ‘han'” vilket innebär att alla har samma rättigheter till sitt pronomen, oavsett om det är hen, hon eller han.

SAOL ges ut jäkligt sällan

Många uttrycker att hen ”äntligen” är med i SAOL, som om SAOL var en nyhetstidning eller veckomagasin med regelbunden och tät utgivning. 2006 gavs den senaste ut, nummer 13 i ordningen, där den första gavs ut 1874. Chilla.

Hur var det med den där brynstenen då?

Andra säger att hen minsann har funnits tidigare men med annan betydelse. Alltså. Okej. Bokstavskombinationen h-e-n finns i nuvarande utgåvan av SAOL, som substantiv med betydelsen brynsten. Jag frågade folk nån gång och det var nån brynsten som användes specifikt till nåt verktyg hurdetnuvar.

Att ord sammanfaller så här rent stavningsmässigt är inte ovanligt: var var ditt var? är du ute på en åker och åker? osv. När de inte uttalas likadant, som i fallet h-e-n där det ena e:et är långt och det andra kort, kallas de homografer. Homo som i samma och graf som i tecken. Det här innebär att en har kunnat lägga HEN i Alfapet med nitiska motspelare i evigheter.

Så ja, det är direkt fel att säga att hen som pronomenet vi diskuterar, har funnits i ordlistan men med en annan betydelse (uttal, böjning och ordklass dessutom) då det faktiskt är helt olika ord. Helt jätteolika ord. Inte ett dugg släkt.

Nurå?

Men ja, saker kommer förändras. Icke-queera kulturarbetare kommer fortsätta vara glada och nöjda över att leva i en så progressiv samtid. Språkvårdare på tröga myndigheter kommer ha den legitima ordlistan att dänga i huvudet på folk, som i sin tur hävdar med rätta att SAOL inte är lagen (undrar vad det kommer stå i nya Myndigheternas skrivregler, ”använd men med sån där måtta”, skulle jag tro). Och idag har jag sett personer vars pronomen är hen glädjas och känna sig sedda, men också personer som inte gläds.

Så visst har SAOL annan makt än en deskriptiv ordlista som normerar böjning och stavning.

Notice: compact(): Undefined variable: limits in /customers/2/4/b/bornhoft.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /customers/2/4/b/bornhoft.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: limits in /customers/2/4/b/bornhoft.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /customers/2/4/b/bornhoft.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: limits in /customers/2/4/b/bornhoft.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /customers/2/4/b/bornhoft.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853

2 svar på “Jaja hen ska in i SAOL men det är ju inte en lista på rekommenderade ord men det är det på sätt och vis ändå”

  1. Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/2/4/b/bornhoft.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4358 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/2/4/b/bornhoft.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4358 Ylva skriver:

    Att ordet skriv in i SAOL är ju i alla fall ett tecken på att det inte bara är en fluga, utan här för att stanna. Hen-aktivisterna (eller vad jag ska kalla de som kämpat för att göra betydelsen allmänt känd) har spridit sitt ord så pass att det anses vara ”vanligt ord”. Även om det inte är ett godkännande från en myndighet så är det ett tecken på ett godkännande från samhället.

    1. Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/2/4/b/bornhoft.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4358 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/2/4/b/bornhoft.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4358 Malin Bornhöft skriver:

      Nå, det har funnits flugor i SAOL som kommit och vänt med en utgåva förr. Sen tror ju inte jag att det kommer bli så med hen. Ja, det är väl just distinktionen där, att det är ett tecken på att det är spritt, snarare än i sig ett godkännande, jag vill betona :)

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/2/4/b/bornhoft.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4358 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/2/4/b/bornhoft.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4358

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.