Snäll grönsakssoppa för hela veckan

Bild på råa grönsaker på en skärbräda

En sak jag snabbt upptäckte i vuxenblivandet var att det är enklare att laga mycket mat en dag och äta rester än att laga lite mat varje dag. En sak som däremot inte uppenbarade sig lika enkelt var vad grytor och soppor egentligen består av, vad det är som gör att det inte bara är vatten med svartpeppar. För visst kan det vara vatten i! Hur gör ni era soppbaser?

Bild på soppa med makaroner i djup tallrik.

Jag har ätit samma soppa hela hösten. Det är skönt att slippa variation när huvudet är fullt av stress. Soppan bygger på insikten att finhackad morot, vatten, buljongpulver och ett paket krossade tomater bildar soppbas!

Det här är en snäll soppa, där allt är hackat i lagom stora bitar och sen ner i en mild soppbas. Jag kokar makaroner till för det är den snällaste pastan!

Ungefär det här brukar jag ha i

Det är ju sannerligen ganska fritt fram, och om du gillar paprika till skillnad från mig så lämpar det sig utmärkt.

Grönsakerna

  • Lök (gul, röd, purjo, vitlök)
  • Morot
  • Champinjoner
  • Zucchini
  • Aubergine
  • Färsk tomat

Soppbasen

  • 1 paket krossade tomater
  • Buljongpulver
  • 1 liter vatten
  • Alla örter som finns i skåpen (timjan, rosmarin) och mycket basilika
  • Svartpeppar
  • Balsamvinäger
  • Sweet chili

Baljväxter

Jag brukar ha i små vita bönor, kokta i förväg. De har liksom samma snällhet och storlek som allt annat.

Ungefär så här brukar jag göra

  1. Hacka grönsakerna i den ordning de står och fräs dem medan du hackar nästa.
  2. Fräs grönsakerna tills de släppt sin vätska och kanske hunnit få lite färg. Häll på sweet chili på slutet så sockret bryns.
  3. På med vätskorna och alla kryddorna utom basilikan, som vinner på att inte vara varm så länge.
  4. Koka upp makaroner vid sidan av (de blir så blaskiga om de ligger i).
  5. Häll i bönorna så de blir varma men inte hinner bli mosiga. Ha i massa basilika (jag använder fryst, det är en bra kompromiss mellan smak och smidighet).
  6. Blanda makaroner och soppa.
  7. Om du vill förstöra den fina veganska soppan passar det utmärkt med parmesan på!

Sen värmer jag några slevar soppa i mikron och kokar makaroner vid sidan av i flera dagar, kanske inte riktigt en vecka dock.