Att skaffa katter och att bygga dem ett klösträd av ett riktigt träd

Det verkar som om det finns två sätt att leva. Det ena är utan katter, i konstant ensamhet och meningslöshet hur mycket annan kärlek som än finns. Det andra är med katter, i konstant oro över att de inte har det utmärkt. Efter åratal av det första sättet lever jag nu på det andra sättet. Med två personer i hushållet som kan vakta, kela och mata och dessutom betala kunde jag ändra min livsstil. Ni vet, när två kvinnor älskar varandra riktigt mycket åker de till katthemmet.

På katthemmet fanns två väninnor – vi vet ju vad det betyder – som hade varit där alldeles för länge. De var lugna, vuxna och redan uppfostrade, och hade bott i hus men aldrig gått ut innan. Välkomna hem till oss!

Här är Tove till vänster och Edith till höger, när vi tagit fram laserpekaren första kvällen.Katter kräver ju vissa saker för att må utmärkt. Inför hämtningen skaffade vi mat och skålar och sand och låda och leksaker, men alla katträd är så hiskeliga i både pris och utseende. På internet verkar folk hugga träd och göra egna, som oftast förankras i golv och tak, vilket inte går att göra här.

Men det blev ett träd! Jag ska förklara ungefär hur vi gjorde, men allt kommer jag inte minnas och mycket går nog att göra på andra sätt beroende på verktyg!

TRÄDET

Det svämmar inte över av träd i lägenheter att hugga ner, men ute hos Linnea som jag lärt känna genom det lokala stickkaféet gjorde det det! Där fick vi såga ner ett. Vi letade efter ett som hade robust stam, grenar som spretar åt olika håll men inte med för stora vertikala mellanrum mellan sig.

Trädet barkades sen av, genom att vi lirkade in ett platt verktyg under barken och sen drog lite.

Efter det tvättades trädet, med vattenslang med så högt tryck vi lyckades få till i det jordfyllda hålrummet mellan grenarna. Vi torkade också av det med en trasa i vatten och grönsåpa. Sen såg det ut så här:

Platta ytor och botten

Det svåraste och det som tog längst tid var att få till raka ytor. Stammen är tvungen att vara platt längst ner, grenarna är tvungna att vara platta längst upp för att kunna fästa plattformar på. Inte ens golvet var platt, så att ställa det upp hjälpte föga. Efter mycket upp och ner med det fick det ändå duga. Till det här hade vi bara en handsåg.

Här fick vi också bestämma oss för vilken gren som skulle vara längst (den tjockaste) och hur det var troligt att katterna skulle kunna tänka röra sig, även om vi visste att de knappast skulle bete sig så som vi trodde.

Eftersom vi inte ville göra hål i golvet fick vi ställa den på något annat. Olika anordningar diskuterades, men det smidigaste verkade bli att skruva fast det i en plattform. Vi använde en skiva plywood till botten och till plattformarna på grenarna (fast hela gick inte åt).

Tre av de längsta skruvarna vi kunde hitta i affären skruvades upp i stammen, och fäste trädet vid bottenplattan. Trädet stod nu upp! Äntligen!

Rep

Vi använde sisalrep, för det var vackert men billigare än andra naturfiber. Hur repet skulle fästas var verkligen inte självklart. Vi landade i en lösning med U-formade spikar och knutar. Änden på repet knyts, U-spik används med (o)jämna mellanrum för att fästa repet. Vi spikade också precis vid knutarna. Här började trädet spricka, men det verkar inte göra så mycket.

Så här ser repet ut efter att ha blivit klöst på ett tag, det verkar hålla mycket bra:

Vi placerade repen så att katterna alltid kan klösa när de står på en plattform.

Plattformarna

Antalet och placeringen av grenar bestämmer i hög grad hur plattformarna ser ut. De två mittenplattformarna är typ äggformade, med den smala biten som sticker ut utanför grenen nedanför, och den breda biten mot nästa grens stam.

För att malla formen på dem använde vi kartongbitar som vi höll upp. Vi sågade ut dem ur plywooden med en elektrisk sticksåg.

I grenen under plattformarna skruvade vi fast dem, i hål vi förborrade. Mot stammen i andra änden fäste vi dem mellan två U-skruvar (likadana som till repet) som vi satt horisontellt för att bilda en glipa som skulle krama om plattformen.

Anledningen till att det blev lite fula märken är för att vi var osäkra på i exakt vilken vinkel den skulle sitta för att inte svaja. Nåja.

Plattformarna slipades med slipmaskin på kanterna och ytan, och målades hängandes med vit vattenbaserad färg som stod i förrådet. De målades och torkade hängandes. Snöret är sisalrepet, fast separerat i sina trådar.

Montering och katternas reaktion

Vid det här laget hade projektet tagit ett tag och vi var ivriga att bli klara, men färgen torkar inte snabbare för det. Vi bar upp trädet utan plattformar till katterna att börja bekanta sig med.

Edith tyckte det var roligare än Tove.

Dagen därpå skruvade vi fast plattformarna! De fick skruvar ner i de grenar som fanns under, helt enkelt.

Den översta plattformen är centrerad, vilket de andra alltså inte är.

Tove har fortfarande inte klättrat i det, men Edith klättrar och klöser jättemycket. Och det blev rätt fint! Här ligger hon och spanar, och jag skulle börja läsa en skönlitterär bok, ett sånt lyxigt företag!